wiebe-on-the-move.reismee.nl

Helse busrit CAMBODIA

Zo en dan zit ik al weer een weekje in Cambodia! Tijd gaat echt te snel, en heb weer genoeg ontichelijk veel mooie en indrukwekkende dingen gezien en mee gemaakt.

Na mijn laatste chill dag op Don Det was het vroeg opstaan om met de boot van 8uur naar 't vaste land te gaan om daar zo'n 15uur in een bus te gaan zitten. Afscheid genomen van Katie want die bleef nog even een nachtje langer op dit chill eilandje. Na een klein half uurtje kwamen we met de bus aan bij de grens om Cambodia in te gaan. Eerst natuurlijk even een stempel van de Laos douane halen zodat ik netjes het land uitgegaan ben. En daarna op naar het eerste 'hutje' van de Cambodianen: $1,- graag voor een quarantine check of te wel ze meten je temperatuur terwijl het buiten al zo'n 30 graden opzich is. Toen was het op naar 'hutje' 2 Visa Service daar ging $23,- voor een mooie sticker in m'n paspoort en moest een foto inleveren op het visaform. En dan denk je officieel helemaal in Cambodia te zijn, nee hoor op naar 'hutje' 3, hier kreeg je voor een andere dollar een stempel van binnenkomst in het land. Dus uiteindelijk $25,- lichter maar wel weer in een nieuw land. Op Don Det had ik een Amerikaans/Koreaanse meid leren kennen terwijl ik aan 't ontbijten was en die ging ook naar Siem Reap, Mary waar ik een beetje mee ben opgetrokken.

In Cambodia moesten we natuurlijk weer in een andere bus stappen en dat ging niet helemaal geweldig, we hadden gelukkig al snel een plaatsje bemachtigt maar dit waren echt kut stoelen zonder enige been ruimte voor mij...en ja die zijn toch best wel lang van mij, maar Mary die echt een stuk korter was had er zelfs niet genoeg aan. 2e probleem was dat er 4 mensen te veel in de bus zaten die officieel in andere bus moesten zitten, maar iemand wist wie t waren dus hebben we lekker zo'n 2 uur voor niks staan wachten bij de grensovergang. Uiteindelijk zijn we dan toch maar vertrokken met een aantal backpackers die op plasticstoelen in het gangpad zaten. De mensen voor ons hadden ook nog is gezellig de stoelen helemaal naar achter gedaan dus de beenruimte werd steeds minder en minder. We werden onderweg ook nog is getrackteerd op Cambodian muziek video's, die niet om aan te horen waren, wel grappig allemaal. Na een paar uurtjes kwamen we ergens in het donker aan waar we even snel wat moesten eten (we waren 2uur achter op schema, niet mijn schuld) en van bus wisselen. Daar hadden we redelijke plekken bemachtigt, maar 2 oude kerels zaten te zeuren dat de airco aan hun zijde het niet deed. Vervelend natuurijk, maar wat verwacht je dat ze dat kunnen maken, dus die begonnen te klagen en de chauffeur zou het wel ff fixen. Toen deed de gehele airco in de bus het niet meer, en besloten ze maar om het dak raam iets voor mij open te zetten waar door ik dus heeeeeeerlijk de fucking wind in mn face had waar ik echt niet vrolijk van werd!!! Na een tijdje was ik het zooooo zat dat ik naar beneden ben gelopen om een klein tukje te doen op alle tassen in het bagageruim. En toen was het 1uur s'nachts ergens zo'n 7km buiten Siem Reap en daar werden we gedropt bij hongerige Tuk-Tuk drivers die wel even een goed slaatje wilde slaan uit de rijke backpackers. Hoppa $5,- pp om even naar het centrum gebracht te worden, terwijl ik net $19,- had betaald om helemaal van Laos naar Siem Reap te gaan, zo'n 300km dus er klopte iets niet. Maar goed samen met 2 kroaten hadden we de prijs denk als enige naar $3pp gekregen en werden we naar een guest house gebracht, we zaten met z'n vieren in een 2 persoons tuk-tuk en maakte de hele ervaring van de dag eigenlijk wel weer goed aangezien het er best grappig uitzag. 4 grote backpacks en 4 volwassenen half in de tuk-tuk en half er uit!!! Het eerste guesthouse zat natuurlijk vol. Daarna nog een paar gezien, en werden we uiteindelijk door verwezen naar een vriend van een vriend die wel een kamer voor $10,- per kamer had (officieel best duur). Maar goed wilde natuurlijk wel kunnen slapen. Mary en ik samen een kamer gedeeld die er redelijk uitzag, de volgende ochtend in de buurt rond gekeken voor een andere kamer want het moet echt wel goedkoper kunnen. $6,- pk inclusief gratis koffie/thee en gratis internet helemaal goed en we hoefde alleen maar de andere kant van de straat over te lopen. De eerste dag beetje door Siem Reap heen gelopen, dollars gepint, wat dingen bekeken niet bijzonder eigenlijk. Die avond over de avondmarkt gegaan, zag er erg gezellig uit en kon er natuurlijk weer van alles kopen. Next story is over het indrukwekkende ANGKOR WAT en de tempels erom heen.

Greeeetzzz

Ria

Weer zo een "rot"verhaal gelezen, gossie wat heb jij een rot leven. Meiden bij de vleet, want je noemt ze nog steeds meiden heb ik begrepen, ietwat oneerbiedig voor het vrouwelijk schoon maar okay het zal wel badpackerstaal zijn. En ja ontwikkelingsgeld komt niet aan in Cambodja en als het aankomt verdwijnt het wel in één of andere dure cambodjaanse zak dus moeten we bij de grens gewoon overal extra voor betalen, we zijn immers rijke touristen. De gemiddels cambodjaan is 1.50meter die past wel in een bus maar gelet op het feit dat je bijna 2 meter meer, zal er zelfs in Nederland geen bus te vinden zijn die jou comfortabel laat zitten.
Je doet het weer leuk hoor Wieb, ik smul weer en ik zie je al zitten met je lange benen in zo een aftandse bus
en wat zullen die kleine aziaten naar je opkijken.
Is er iets speciaals te zien in dat land behalve het feit dat het nog vol ligt met mijnen van de laatste oorlog?
Ik zie op internet inderdaad een indrukwekkende hindoeistische tempel Ankot WAT ziet er prachtig uit dus geniet er maar weervan . De weinig been ruimte ten spijt maar dat moet je er maar voor over hebben.
groeten uit Hoorn Ria
Ria